Ibolya szirup házilag

2021.04.06

Ibolya szezon van! Még mindig! 

Ez a virág nemcsak gyönyörű, de ehető is! Kiváló salátába, desszertekhez, tortadíszítéshez. És persze szirupként szörpökhöz, koktélokhoz is szuper. Anyukám készített tavaly, akkor sajnos lemaradtam az első adagról, ám most a hosszú hétvégének köszönhetően volt időm otthon Balcsin szedni a kertbe egy jó nagy korsárral. Anyukám segített, az ő tavalyi receptjét készítettük most el. 

Hozzávalók: 

- Legalább 60 gr ibolya. (Minél több, annál jobb, mit 78 grammot szedtünk) 

- 1 nagy citrom

- Fél kiló cukor (mi a 78 grmohoz tettük, ha több ibolya van, akkor értelemszerűen a cukorból is többet kell rakni) 

- Fél liter Víz (Ez is változik annak fejében, hogy mennyi ibolyát/cukrot használsz) 


Elkészítés: 

A cukrot a vízzel fel tesszük forrni. Miután felforrt, épp csak párszor megkeverjük, aztán levesszük kis lángra. Közben előveszünk egy nagyobb szűrőt, és 1-1 maroknyi ibolyát dobunk bele. Alá teszünk tálat/tálcát és addig rázogatjuk, amíg ki nem jönnek belőle a kis betolakodó bogarak. Nálunk aztán volt benne minden; hangya, pókica, levéltetű (azt hiszem) szóval ezt a lépést szerintem ne hagyjátok ki! 


Ha egy adagnyi ibolyából kiráztuk a bogarakat, mehet a lábasba a meleg cukros vízhez. Mi nem mostuk meg, szerintem felesleges, hiszen amúgy is a forró cukros vízbe megy és a saját kertünkből szedtük az ibolyákat, de ha szeretnétek, természetesen előtte nyugodtan megmoshatjátok. Mindegyik adag hozzáadása után megkeverjük az ibolyás levet, majd pár percig hagyjuk főni. (de csak melegen, amikor az ibolya van benne, már nem szabad forrnia!) 

A citromot karikára vágjuk és mehet az is be az ibolyás cukros vízbe. Pár percig keverjük, majd teljesen levesszük a lángról, de a tűzhelyen hagyjuk, had álljon. 


Minél tovább áll, annál ízesebb lesz és annál szebb lesz a színe. Némelyik recept három napot ír, de mi csak 1 napig hagytuk és gyönyörű lett. Csak arra kell figyelni, hogy elégszer újra legyen "rottyantva" a lé. Mi délután kezdtük, este, lefekvés előtt és felmelegítettem pár percre, illetve reggel is, aztán ebéd után szűrtük le. És látjátok, ilyen mesebeli színe lett! Alig várom, hogy kipróbáljam valami szuper csajos koktélhoz, a héten jönnek át a barátnőim ők lesznek a tesztalanyok :)


Nektek pedig jó főzőcskézést, és mindenképpen küldjétek el, ha kipróbáltátok a receptet! 

Egy videót pedig a szörp elkészítéséről itt láthattok: https://www.tiktok.com/@boreads_y/video/6947669261003345158?lang=en&is_copy_url=1&is_from_webapp=v2

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el