Diétás olasz ízbomba vacsorára

Miután felismertük Gergővel, hogy Kacat étkezésére háromszor annyira odafigyelünk és sokkal egészségesebben kajál, mint mi, úgy döntöttünk, ideje, hogy a saját egészségünkre is nagyobb figyelmet fordítsunk, ezért mostanában igyekszünk kerülni a cukrot, a fehérlisztet és úgy általánosságban egészségesebb ételeket eszünk.
Egy vacsora ötleten agyaltam éppen tegnap, mikor szembejött TikTokon egy recept, amiből ihletet nyertem. (Ha a megfelelő profilokat követitek, egyébként a Tiktok rendkívül hasznos tud lenni)
Egy olyan ízorgia lett a vége, hogy amikor Gergő beleharapott szabályosan libabőrös lett a karja az első harapásnál. Illetve én is meglepődtem, hogy milyen jól sikerült.
Hozzávalók:
- Barna/Fitness kenyér
- Koktél/fürtös paradicsom (Lehet nagy paradicsom is, attól függ hány embernek főzöl, vagy mennyit szeretnél belőle csinálni. Én kettőnknek egy egész doboz fürtös paradicsomot használtam fel.)
- Lágysajt
- Méz (Lehetőleg termelői)
- Citrom
- Balzsamecet
- Sonka
- Tojás
- Friss bazsalikom
Elkészítés:
A paradicsomok mindegyikére legfelül kis X-eket vágj, majd tedd fel egy lábosba őket főni. Elég kb. negyed óra nekik, hogy annyira megfőljenek, hogy letudd hámozni róluk a héjat. (Ha még nem tudod, akkor értelemszerűen tovább kell benn hagyni) A hámozott paradicsomokat vagdosd fel kisebb darabokra, majd tedd őket serpenyőbe. Alacsonyabb lángon kezd el őket főzni, adj hozzá 3-4 evőkanál balzsamecetet. Ezután jöhet a méz, ha teheted, használj termelőit! Én szerencsés helyzetben vagyok, papám méhész, így mindig van itthon felső kategóriás méz. :) A mézből én 2 teáskanálnyit tettem, de ez ízlés függő, ha kevésbé szereted az édeset elég 1 tk, de semmiképp ne hagyd ki, mert ez ellensúlyozza az ecetet!
A citromnak elvileg a héját kellene belereszelni, de sajnos én nem találtam bio citromot, így pár csepp levet tettem a paradicsomos keverékbe. Ezt tényleg komolyan kell venni, nem urbanlegend, a legtöbb citromra, ami nem bio, rá is van írva, hogy alkalmatlan a héja emberi fogyasztásra!
Mivel a paradicsomnak sok leve volt, így én addig főztem - gyakori kavargatás mellett- amíg el nem tűnt róla a lé, és egy sűrűbb paradicsomos szószt nem kaptam. Amíg ez megtörténik, el lehet készíteni a tojás muffinokat. Rém egyszerű, egy muffin tepsibe tegyünk sonkákat "kosárkát formálva" majd bele ütjük a tojást. Mehet 180 fokon be a sütőbe, megvan nagyon hamar.

A kenyérből pirítóst készítünk, megkenjük a lágy sajttal, -én olyan lágy sajtot vettem, ami nagyon jó választásnak bizonyult, ajánlom nektek is, az Aldiba vettem- rápakoljuk a paradicsomos szószt, és friss bazsalikom levelekkel szórjuk meg. Ezt a lépést nem érdemes kihagyni, a friss bazsalikom szerintem elengedhetetlen ehhez az ínyenc piritóshoz.
És voilá! Kész is. Tényleg eszméletlen finom, egészséges, ráadásul a diétába is beilleszthető!